Innebandy

Från VIK och SIK till landslaget

Innebandy Har har spelat innebandy för Värnamo IK och Skillingaryds IK och nu tar han steget till landslaget.

Mikael Hill. Foto: Anton Rosenblad, Svenska Innebandyförbundet

Det handlar om Mikael Hill, 44 som blir ny förbundskapten i innebandyns herrlandslag. Mikael är uppvuxen i Hok och Vaggeryd. Ordförande i detta förbund är en annan person med anknytning till bygden: Tomas Engholm som är uppvuxen i Skillingaryd.

44-årige Jönköpingsbon Mikael Hill har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till och med VM 2020. Han har en tränarkarriär som går tillbaka till 1995, och det senaste tränaruppdraget var i Mullsjö AIS i den svenska superligan. Nu står han dock för en helt annan sorts utmaning – som han inte hade kunnat förutse.

– Jag har tidigare aldrig sett mig i den här positionen. För mig har det alltid handlat om klubben och att vara klubblagstränare. Jag blev ganska ställd när jag fick frågan. Men att få jobba med landslaget är det största man kan få göra inom innebandyn. Det här är något jag vill. Det kändes helt givet, säger Mikael Hill.

– Hela vårt arbete utgår från att skapa ett team som kan motsvara de förväntningar ett svenskt landslag har på sig. Att vinna nästa VM och våga vara världsledande. Vi är mycket glada över att Mikael Hill antagit utmaningen att leda detta team. Han är en bevisat mycket stark lagbyggare med ett ledarskap som bygger på goda relationer, delaktighet och höga krav.

Tomas Engholm kommenterar
– Vi ser Mikael Hill som en utmärkt företrädare för svensk innebandy. Intresset för det svenska landslaget ökar stadigt och som förbundskapten är han kanske vårt främsta ansikte utåt. Nästa VM-final kommer även den avgöras innanför sargen. Men vägen dit innefattar också otaliga relationer och kontakter med media, våra föreningar och annan representation. Det är en stor del av varumärket svensk innebandy. Vi har alla ett stort förtroende för att Mikael är rätt person att utveckla herrlandslagets alla delar ytterligare.

Det stora uppdraget är att ta tillbaka VM-guldet. Sverige förlorade VM-finalen i december mot Finland. Och Hill, som ska ta ut sin första trupp redan om några veckor (till fyrnationsturneringen Euro Floorball Tour), sätter press på spelarna inför framtiden.

– Spelare med spetskompetens har vi. Vi plockar spelare från världens bästa liga. Men jag vill se flera som är med och utmanar om platserna i landslaget. Bakom dem som var med i VM har vi många som är endimensionella. Jag vill se flera som utvecklas i sitt spel. Jag har sett en del unga spelare, som i guldsteget, som tog stora kliv under säsongen. Men jag vill se flera som tar med sig de delarna, säger Mikael Hill och fortsätter:
– Jag vill ha ett lag som består av mycket fart. Jag såg på VM och på student-VM i somras att fart i beslutsfattande, fötter och bollbehandling är en faktor som blir mer och mer markant inom internationell innebandy och även i svenska superligan. Farten är en viktig del i spelet. Det kommer jag att jobba med, att få upp farten ytterligare något snäpp. Jag kommer att titta på spelare som kan spela i hög hastighet.

Fakta
Namn: Mikael Hill
Ålder: 44
Bor: Jönköping
Spelarkarriär: Värnamo IK, Skillingaryds IK, Vimmerby IBK
Tränarkarriär: Vimmerby IBK, Östra SK Jönköping, Jönköpings IK, Fagerhult Habo IB, IBK Lockerud Mariestad, Mullsjö AIS
Spelarkarriär: Värnamo IK, Skillingaryds IK, Vimmerby IBK

Taggar

Dela